Хвар-Слънчевият остров на Хърватия

Хърватският остров с най-много слънчеви дни през годината !

Когато обичате лятото и приключенията, със сигурност ще пожелаете да посетите остров!Ще изживеете чудесни мигове,интересни преживявания,ще релаксирате и ще съберете много нови впечатления .Отдавна ни се ходеше на някой от хърватските острови, но не бяхме решили точно кой да посетим. Освен това, верният Опел Астра тази година навършва 20 години и решихме по случай рождения ден да го заведем някъде. Колебанието беше между два острова Брач и Хвар. Брач е известен с плажа пясъчната коса, а Хвар като най-слънчевия остров на Хърватия. След дълги колебания, хвърлянето на монета реши въпроса в полза на Хвар. Оставаше само да направим резервацията. Специалният ни агент от Сплит ме предупреди, че ако искаме да направим сполучлива резервация за септември, трябва да започнем още от май. Иначе местата свършвали много бързо. Оставих тази задача на Ани. Казах й, че каквото резервира в това ще спим. Отне и поне три седмици да избере точното място за нашия престой.Беше доста евтино като за остров и очаквах да е някаква бърлога.По долу ще Ви опиша в няколко точки по-важните неща,които трябва да знаете,ако не сте били в Хърватия! Следва малко суха информация и после има хубави снимки !

Информацията за цените на пътните такси и горивата е актуална към 2019 година !!!

1.Документи:

До Хърватия се пътува с лична карта,но не е лошо ,ако имате валиден паспорт, да го носите със себе си. Случвало ни се е на път към Дубровник да прекосим около 10 километра в Босна и Херцеговина,където искат паспорт.
Ако нямате ,няма да можете да преминете границата и ще Ви се наложи да направите сериозна обиколка.

2.Изисквания за автомобила:

За да видите актуална информация за всички изисквания към вашия автомобил при пътуване в Хърватия ,посетете сайта на Външно министерство – https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/croatia.
Задължително трябва да имате комплект резервни крушки за всички възможни светлини на колата.Сръбските и хърватските полицаи могат да ги проверят.Добре е да имате застраховка на колата -Асистанс при пътуване в чужбина и медицинска застраховка.Тези две застраховки не са скъпи ,а може да Ви спестят доста главоболия.


3.Плащания:

Официалната валута в Хърватия е Куната.Една куна е равна на 0.26 лв. към датата на написване на статията. Един лев е около 3,8 куни.В Хърватия на много места можете да плащате с кредитна/дебитна карта,както и с евро.
Препоръчвам Ви,когато преминавате транзитно през Сърбия, да плащате в бензиностанциите с карта.Ако нямате сръбски динари ,бензиностанциите смятат еврото, както им е удобно и със сигурност ще Ви излезе по-скъпо.
Имайте предвид,че билети за ферибота може да платите само в местната валута- куни или с кредитна/дебитна карта. Плащания в евро не се приемат! Вижте сайта на Jadrolinija Тук


4.Гориво:

Хърватия има добре развита верига от бензиностанции,на които има почти всички видове горива.Изключение прави само метана.Тези,които карат на метан,да направят справка на специализирания сайт за метан в Европа.
Газ пропан-бутан има на повечето бензиностанции .В Хърватия го наричат Auto plin или само Plin .Ако карате по магистралите,ще видите големи уведомителни табели с информация за горивата на следващата бензиностанция.На местата за зареждане има и „Одморища“ – места за паркиране и почивка,както и заведения за хранене. Цените на горивата в Хърватия са като тези в България с минимални разлики нагоре или надолу.Във веригата бензиностанции Tifon на доста места има Marche Bistro с богат избор на храни и напитки на разумни цени.


5.Магистрални такси:

Към дата 31.03.2019 година ще трябва да заплатите следните магистрални такси от София до град Сплит-Хърватия през Загреб.
Ползваме този маршрут,защото през по-голямата част от времето караме по магистрали.
Обща дължина на маршрута 1195 km,каране по магистрали 1073 km,приблизително време на пътуване около 12,40 часа.

-От Сръбската граница до Ниш плащате 2 евро за новия участък на магистралата.Заплаща се на путарината малко след Димитровград.
-На Ниш си изтегляте билет при качване на магистралата и на Белград плащате 7 евро. Добре е да имате точни пари в евро ,иначе може да ви върнат дребни динари по курс,който те си определят.
-От Белград до Шид плащате 3,5 евро ,с което сръбската част от плащанията приключва.
-Влизате в Хърватия.На Липовац теглите билет,с който на честарината на Загреб плащате 17,5 евро.
-На излизане от Загреб теглите билет,с който на честарината на Сплит плащате 25 евро.
-Общо магистрални такси за целия маршрут -около 55 евро в посока.

6.Ферибот:

От Сплит до остров Хвар има около 2 часа път с ферибот.Разписание на фериботите може да видите Тук


Цената на двупосочния билет за лек автомобил и двама души е около 800 куни или приблизително 105 евро. Може да платите само в куни или с карта.
Евро не се приема ! Важно е да знаете следното-ако сте с автомобил,задължително ферибота ще Ви остави на пристанището на Стари град,о-в Хвар.То е пригодено за фериботи,които превозват автомобили.Ако хотелчето или мястото Ви за настаняване е в град Хвар, ще пътувате с колата около 15 минути по красив,живописен път до него.До пристанището на град Хвар може да стигнете директно с ферибот,но без автомобил !

Ферибот на пристанището на град Хвар . Не превозва автомобили !


7.Настаняване:

Няма нищо различно по настаняването от това,което ще направите и за други дестинации.Ние ползвахме Booking и намерихме чудесна къща за гости с изглед към залеза и Паклинските острови (Pakleni Islands) за около 32 евро на вечер,което си беше попадение, предвид огромната стая (около 35 квадрата) с климатик и голямата тераса (около 27 квадрата) с две маси и чадър ! Мястото се казва Apartmani „Butorovic“ и се намира на улица „Ivana Buzolica“ 21 в град Хвар.Ани беше ударила шестица от тотото ! Хубаво е да направите резервацията няколко месеца преди пътуването,защото с навлизането на сезона,избора на места за нощуване намалява сериозно.


8.Хранене:

Остров Хвар изобилства от най-различни заведения за хранене и развлечения.Изборът е Ваш!Доверихме се на заведение, високо класирано в Trip Advisor , наречено „Далматино“,но останахме разочаровани. Повече ни разказваха разни неща и се опитваха да ни продадат някакви местни вина на фантастични цени ,отколкото да ни нахранят както трябва.Ако сравня големината на порцията на храната спрямо цената,бих казал,че е наполовина от другите места,без да се отличава със специални вкусови качества.Но за сметка на това,местната крафт бира не беше лоша.За съжаление не можах да си поръчам втора ,поради причините описани по- горе! Вместо да изпълняват поръчки,хората правят презентации !!! Ваш личен избор е дали ще го посетите ! Обикновено има опашка ! Все пак е препоръчано от Трип Адвайзър.

Добро кафе,вкусни сладкиши и сладолед ще намерите в кафене „Slasticarnica Hvar „,което се намира в началото на крайбрежната алея ! Адрес: Riva 2, 21450, Hvar, Хърватия


Посетихме и заведение ,което ни препоръча хазяина и останахме много доволни.Отлично съотношение на качество на храната,обслужване и цена.Ресторанта се казва „Джорджа Вартал“ ( Dordota Vartal Адрес: Fulgencija careva 1 ) – препоръчваме !


Цените в магазините за хранителни стоки са същите както в България.На острова има няколко магазина от популярната в Хърватия верига „Konzum“ и други по-малки местни магазини,които не отстъпват по качество.Препоръчваме Ви да опитате кашкавала и сиренето – уникални са!

9.Транспорт:

На остров Хвар може да наемете велосипед,автомобил,бус-тип маршрутка (до пристанището на Стари град) или лодка в зависимост от нуждите Ви.Има разнообразни еднодневни екскурзии до интересни места по съседните острови,както и лодки-таксита,ако искате да отидете на плаж на Паклинските острови (Pakleni Islands) .Цената на лодките до Паклинските острови е около 10 лева.
Екскурзиите до съседните острови и Синята пещера са скъпи,но ако се съберете по-голяма група, разходите са поносими.

10.Какво да разгледате на Остров Хвар:

Красивата старинна архитектура ,малките стръмни улички и скрити между сградите площадчета създават уютната и неповторима атмосфера на Хвар.
Интересните забележителности в Град Хвар ,които е добре да посетите, са Крепостта „Шпаньола“,построена от венецианците,катедралата „Свети Стефан “ и Францисканския манастир.

Част от пристанището и главната улица на град Хвар -панорамна снимка заснета отвисоко
Град Хвар-центъра в 12,05 на обяд .Жегата е непоносима !
Крайбрежната улица на Град Хвар
Част от пристанището на град Хвар -панорамна снимка
Католическата катедрала „Свети Стефан“-град Хвар
Град Хвар-главната улица
Францисканският манастир-град Хвар
Арсенал-град Хвар Ползва се като изложбена зала.Долу вдясно на сградата,виждате чадърите на препоръчваното от нас кафене „Slasticarnica Hvar“. Оттук тръгват и лодките-таксита за Паклинските острови (Pakleni Islands).
Уютни малки улички с интересни сгради преобладават в централната част на град Хвар
Ако Ви блазни идеята да се ожените на остров – Хвар е Вашето място !
Крепостта „Шпаньола“
Пристанището на град Хвар и Паклинските острови (Pakleni Islands) заснети от крепостта „Шпаньола“
Град Хвар-изглед от крепостта „Шпаньола“
Град Хвар-изглед от крепостта „Шпаньола“

Задължително посетете Стари град,ще бъдете очаровани.Атмосферата около пристанището е невероятна !

Стари град-Хвар
Остров Хвар-Стари Град
Остров Хвар-Стари Град
Остров Хвар-Стари Град
Малките улички и красиво аранжирани с цветя къщи в Сари Град-Хвар
Остров Хвар-Стари Град


Хвар е известен още като „Острова на лавандулата“.Освен лавандула, на острова отглеждат маслини и грозде.Разходете се с автомобил или велосипед и се насладете на невероятните гледки и аромати!

11.Какво да не правите в град Хвар, за да не ви глобят:


Вижте на снимките какви са разпорежданията на управата на Хвар,за да не се разделите със солидни суми в евро !

12 Плажовете

За малко да забравя най-важната част ! Все пак сме на остров ! Всъщност ,плажовете са навсякъде ! Има каменисти, има и пясъчни.В град Хвар един от най -хубавите плажове е „Pokonji Dol Beach“. Той е покрит с пясък и се радва на голям интерес от летуващите. Другият интересен плаж е близо до фериботното пристанище,но на практика може да плажувате навсякъде около морето.Ако не ви достига плажна ивица ,може да идете на Паклинските острови (Pakleni Islands) . Това е група малки островчета в близост до Хвар,която се ползва за плаж.От пристанището на Хвар тръгват малки лодки-маршрутни таксита,които за 5 евро ще ви закарат до Паклинските острови (наричат ги още Пъклени острови или Паклени острови,в статията съм ползвал името им в Уикипедия ) . После може да се приберате по същия начин.Лодките обхождат маршрута на определен интервал и прибират курортистите.Всички подробности за услугата може да научите на пристанището .

Pokonji Dol Beach

Кратко видео за остров Хвар вижте тук !

Финални размисли за Остров Хвар

Прекрасният климат,многото слънчеви дни,уютната атмосфера и спокойствието безспорно нареждат Хвар сред най-интересните и желани хърватски острови. Въпреки че ние разгледахме само град Хвар и Стари град, на острова има и други населени места,които вероятно са интересни и подходящи за почивка.Пътуването по море действа благотворно на здравето и психиката Ви.Плажувайте,плувайте ,карайте сърф,разхождайте се край морето,направете си екскурзия с лодка ,пийте студена бира или мохито,или каквото Ви харесва !Наслаждавайте се на почивката ,слънцето морето и вкусната храна ! Пожелаваме Ви интересни приключения и приятни изживявания на този прекрасен остров !

#traveluser

 .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.