Капана-Пловдив

„Афреддо“- сладката изненада на Пловдив !
„Дюкянъ“- най-доброто кафе в града.
Уникална крафт бира в „Йегерхоф“.
„Комплименти“ за най-доброто джелато пистачо.

Решаваме да посетим Пловдив по случай Деня на Съединението,който е и празник на града . Отлична дестинация за приятна почивка в близост до София .Целта ни е да разгледаме забележителностите и да се потопим в духа на града. С други думи да се отдадем на културен и кулинарно-чревоугоднически туризъм.Разполагаме с една седмица да организираме нещата.

Съвет: Обикновено неглижираме близките до нас места с фразата“Ей го къде е ,винаги може да идем“. Стига се до това ,че никога не отиваме .Поставете си за цел някое близко до вас ,хубаво място и го посетете. Ще откриете невероятни неща.

Започваме трескаво да издирваме място за настаняване. Изискванията са да е възможно най-близо до центъра,да има собствен стил ,индивидуалност, дух  и да има място за паркиране.Не искахме да е голям хотел ,а стая или апартамент ,за да може наистина да се почувстваме като пловдивчани. Намираме няколко интересни апартамента. Нещата стават трудни, защото апартаментите са обзаведени тематично и искаме да изберем този,който ще отговаря най-добре на очакванията ни. Следват дълги обсъждания,многократно разглеждане на сайтовете им,докато вземем решение.Звъня на хазяина, за да уточним подробности по настаняване и паркиране. Всичко изглежда чудесно.Разбираме се с човека да не резервираме през  Букинг ,а той да ни запази апартамента за 05-07.09.2020 и да му платим на място.Попитах го има ли нужда да преведем пари предварително,но отговорът беше отрицателен.След като решихме въпроса с настаняването, резервираме места в Йегерхоф . Наш познат ни посъветва да го направим ,за да не останем без места.С нетърпение чакахме съботата.

Уикендът в Пловдив започва с фал старт,последван от грандиозен скандал.Пристигаме около 12,30ч. Настаняването е от 14,00ч.Плащаме синя зона до края на деня.Правим лека разходка в центъра и стигаме до „Джумаята“. Решаваме да седнем на кафенце и баклавичка и да се чуем с хазяина.Звъня му,а човекът безкрайно изненадан защо сме дошли днес.Бил запазил апартамента за 06-08.09.20.В момента не можел да ни настани в апартамента.Припомням му всичките ни разговори и уточнения по резервацията,но въпреки всичко той твърди ,че вината е наша.Успя да ни развали празничното настроение още в началото.При това ни се скара. На по-късен етап,господинът може би осъзна грешката си ,прочете книгата „Управление на фирмата при кризи“ и ни предложи адекватна компенсация за следващото ни посещение в Пловдив. Затова засега няма да разкривам кое е мястото за настаняване.Всеки може да сгреши и има право на шанс да поправи грешката си. Очакваме да видим дали държи на думата си.

Поставени в ситуация да търсим място за настаняване в последния момент в празничен ден ,започваме нервно да ровим в Букинга.Разсеяно изпиваме кафето и изяждаме баклавичките.

Съвет : Никога не пийте кафе с баклавички ,когато сте изнервени.Не можете да се насладите на вкуса им ,а в Джумаята са много вкусни .

Хотел „Дафи“

Помощ от добър приятел пловдивчанин ни насочва към  хотел „Дафи“.Отлична локация, на около 50 метра от ресторант „Паваж“.Имаме невероятен късмет.Останали са две свободни стаи.Учтива дама на рецепцията ни показва и двете стаи и ни дава възможност за избор.Чист и приятен семеен хотел.Тук е мястото да изкажа благодарности на целия екип на хотела за невероятния им професионализъм и отзивчивост.Хората ни настаниха,намериха  място за колата ни,което в този район е направо лукс и ни дадоха много добри съвети за места,които да посетим.Ако имате път към Пловдив не се колебайте да отседнете при тях .

Семеен хотел Дафи
Семеен хотел „Дафи“
Семеен хотел Дафи
Семеен хотел „Дафи“

Приключваме с настаняването и се впускаме в приключението.Искаме да видим всичко.Много сме гладни,но заради нечовешката горещина се придържаме съм студена минерална вода.Освен това след три часа имаме среща с нашите пловдивски приятели в Сладоледена къща „Афреддо“.Едно от култовите места за чревоугодници в Пловдив,което много хора ни хвалят.Разхождаме се по главната улица и разглеждаме магазини.Водени от личната ни програма за подпомагане на местните търговци ,попълваме колекцията си от шапки,като успяваме да развеселим продавачките.Две много мили дами с чувство за хумор и отличен търговски нюх .В Пловдив е запазен добрия стар търговски дух.Обръща се внимание на клиентите. Настроени сме оптимистично  и въпреки COVID-19 си купуваме голям хубав куфар от друг магазин.Твърдо сме решили ,че нищо няма да ни спре да пътуваме.Прибираме се в хотела, за да оставим багажа и да се освежим.Предстои ни срещата в Афреддо.Толкова снимки на вкусотии сме виждали от това заведение,че чакаме с нетърпение да ги опитаме.

Тръгваме по главната улица и понеже имаме още малко време,спираме да се разхладим на Фонтанът с пеликаните на площад „Стефан Стамболов“. До него има вдигната сцена,на която млади таланти подгряват за празничния концерт.

Фонтанът с пеликаните-Пловдив
Фонтанът с пеликаните-Пловдив

Хидратираме се с бутилка минерална вода и казваме „Чао“ на репетицията. Предстои ни среща с приятели ,с които се запознахме на „Швейцарското приключение“ и чиято самоличност ще запазя в тайна ,заради Закона за защита на личните данни. Или пък поради други причини.

Сладоледена къща „Afreddo“

Осъзнавайки собственото си величие ,избираме маса навън.А може би защото очакваме нашите приятели да дойдат с бебешка количка. Поради спецификата на паркиране в тази зона на Пловдив, те закъсняват малко ,а ние в това време изучаваме менюто. Исках да напиша подробна статия – сравнение между „Афреддо “ и сладкарница „Романс “ в София,но реших,че няма да е честно спрямо „Афреддо“,защото все още не сме опитали нищо от тях,а подобни сравнения изискват повече посещения.Затова оставям сравнението за друг път и си поръчвам гофрета.Ани си поръчва сладолед. Преди да дойде поръчката,се появяват и нашите приятели,тикащи детската количка.Да им е жива и здрава дъщеричката и много да ги радва! Времето минава бързо в приятни разговори и спомени. Дотук с писанията за „Афредо“.Оставям ги за подробното сравнение.Ще изчакаш малко,нали Росене ? Само искам да отбележа,че „Afreddo“ поведе класацията срещу сладкарница „Романс“ с гофретата.Отличен дизайн,чудесен размер и невероятен вкус.

Гофрета в Афредо-Пловдив
Гофрета в Афреддо

Следва разходка из централната част на Пловдив и Капана. Идеята е да изгорим калориите от сладкото и да се подготвим за вечеря.

Уважаеми читатели,за да достига до Вас достоверна информация за най-добрите места за хранене и най-вкусната храна ,ми се налага да правя огромни жертви. Трябва да ям по няколко пъти на ден на различни места.Да снимам и описвам храна и да пиша статии.Моля,ако четивото Ви харесва,да облекчите страданията ми на страницата за дарения !

Докато се забавляваме с нощни снимки ,попадаме на заведение наречено „Дюкянъ“ със заявка за най-доброто кафе в града и го отбелязваме за посещение на следващия ден.

Впускаме се из малките улички на Капана с идеята да намерим приятно място и вкусна храна за вечеря .Бяха ни препоръчали заведението „Паваж“,но там нямаше свободни места.Имам нещо да споделя с тези хора по въпроса за местата,но това ще стане,когато се видим на живо!След почти едночасово дебнене за свободни места в Капана,накрая успяваме да седнем в „Айлякрия“.Много приятно заведение с любезен персонал.Млади хора с гъвкаво мислене по отношение на настаняването на клиенти.

Айлякрия

Заведението се помещава в стара къща в Капана.Обстановката е приятна и уютна. Сядаме навън, на въздух и хапваме наистина вкусно и на съвсем разумна цена . Посетихме ги и на другия ден на обяд.Зарадваха ни с таратор от биволско мляко ,тиквени кюфтета и домашна лимонада .Моля Ви,внимавайте и не изпускайте приборите си,особено ако сте на последния етаж.Сервитьорите трябва да тичат по стръмни тесни стълби, за да Ви донесат нови.Вярно,че движението е здраве,но ако се прави по 100 пъти на ден идва повече!Лека разходка след вечеря и се прибираме в хотела.

Таратор с биволско мляко в Айлякрия
Таратор с биволско мляко в Айлякрия

На 6-ти септември се събуждаме традиционно рано и пием първото си кафе в стаята на хотела.За съжаление никой хотел не предлага кафе толкова рано и затова сме принудени да си го варим сами.Правим си босанско кафе с арабика от „Дъбов“. Как се прави ли ? Слагате няколко лъжички кафе ,според размера на чашата и го заливате с вряла вода.Точно както се прави Нес кафе.Ако питате чехите,така се прави чешко кафе.Няма да спорим за произхода.Става много вкусно и е различно от турското кафе,при което варите кафето с водата.Изпадам в тези подробности,защото блога е ориентиран към вкусна храна,кафе ,напитки ,пътешествия и приключения.Благодаря на всички читатели,които не се интересуват как пия кафето си ,но все пак прочетоха тези редове.Слушаме новините по Дарик радио и правим план за деня.

На първо място, естествено, трябва да пием кафе. Второто за деня.Правим го в мястото ,което набелязахме вчера.

Дюкянъ

Кафе Д'кянъ
Кафе Дюкянъ

Намира се на ул. „Абаджийска“№6 в Капана и е прекрасно място за всички сериозни любители на хубавото кафе.Разполага с голям асортимент кафета от различни краища на света ,които се пекат и мелят на място.

Освен задължителната чаша вода,която се сервира с кафето,може да поръчате и вкусно приготвена домашна лимонада.В цялото заведение се носи аромат на прясно изпечено и смляно кафе и създава уютна атмосфера и настроение.Изпихме второто си за деня кафе на малките ,красиво и с настроение подредени масички навън. Мястото е страхотно.Препоръчваме да го посетите.Може да разгледате и сайта на кафето тук : http://coffeecraftex.com/

По план ни предстои разходка из стария град на Пловдив.

Катерим се бавно по калдаръмените улички и разглеждаме старинните къщи.Стигаме до Античният театър.Там цари празнично оживление.Телевизията отразява Денят на Съединението.Празнично облечени хора ,измъкнали се от примката на COVID-19 ,са насядали в близките заведения и се наслаждават на топлите лъчи на слънцето.

Античен театър Пловдив
Античен театър Пловдив

Вземаме си карта на Стария град и любезна дама ни информира,че по случай празника всички музеи са със свободен вход.Слизаме до Капана за кратък работен обяд в „Айлякрия „и отново се връщаме в Стария град.

Потапяме се в атмосферата на уютните улички и старинната архитектура. Посещаваме Балабановата къща,Къща Клианти,Експозиция“Българско възраждане“ и Къща-музей „Златю Бояджиев“.Разхождаме се по „Улицата на занаятите“.

Когато човек обилаля такива места,времето минава неусетно.Чувството на глад и болките в краката ни напомнят,че имаме резервация в Йегерхоф.Хващаме такси и след около 10 минути сме там .

Jägerhof -Йегерхоф

ни впечатлява още с пристигането с огромната си градина.Самата бирария заема два етажа в голяма красива къща.Заведението е обзаведено стилно и елегантно.Важното за Йегерхоф е,че предлагат бира собствено производство по стари баварски рецепти. Смело мога да кажа,че това са едни от най добрите бири,които съм пил. За да се насладите на прекрасната бира и вкусната кухня ,задължително си направете резервация на телефон 088 520 6666 . Заведението се намира на адрес ж.к. „Тракия“, ул. „Съединение“ N4 (срещу бл.1) с работно време от 10:00 – 01:00 ч.
За повече информация: https://jagerhof.bg/hausbrauerei/
Хапваме джоланче,вурстчета и салати.Опитваме различни видове бира.Всичко е на ниво.Мисля,че бирарията е уникално явление в българското ресторантьорство!Ако посетите Пловдив, не я пропускайте !

Бирария Йегерхоф Пловдив
Бирария Йегерхоф Пловдив

Бирария Йегерхоф Пловдив
Бирария Йегерхоф Пловдив

Бирария Йегерхоф Пловдив
Бирария Йегерхоф Пловдив

Джолан в бирария Йегерхоф Пловдив
Джолан в бирария Йегерхоф Пловдив

Вурстчета в бирария Йегерхоф Пловдив
Вурстчета в бирария Йегерхоф Пловдив

В близост до бирарията се намира и новопостроеният хотел „Йегерхоф“ ,който може да посетите от 9-ти ноември (по информация от уеб сайта на хотела) https://jagerhof.bg/hotel/

Хотел "Йегерхоф" Пловдив
Хотел „Йегерхоф“ Пловдив

След вкусната вечеря решаваме да видим едно от чудесата на Пловдив – Пеещите фонтани.За съжаление фонтаните не ни изпяха нищо ,но светлинното шоу беше впечатляващо.Хиляди пловдивчани и гости на града се бяха събрали да се порадват на красотата им и на вечерната прохлада.Тук установявам,че нямам нощна снимка на фонтаните. Не ми се качва видео,затова ще пласирам една дневна снимка.

Почиваме си известно време при подскачащата цветна феерия и бавничко тръгваме към Капана.Макар и изкарали дълъг и изпълнен с преживявания ден усещаме,че нещо ни липсва.След подробен анализ,установяваме,че ни се яде нещо сладко.Отдавна бяхме подминали Афредо и не ни се връщаше.Решаваме да се оставим на случайността.Обикаляме из Капана и търсим нещо ,което да ни хване окото. Така попадаме на сладкарница „Комплименти“.

Complimenti-Комплименти

Седнахме около 15 минути преди края на работното време,но въпреки това,момичето беше много любезно и ни обслужи.Поговорихме с нея и разбрахме ,че тя и съпругът и държат заведението.Разказа ни,че сами произвеждат сладоледа ,който предлагат.Вече бяхме хапнали торта,но разказа за сладоледа ни впечатли.Още повече твърдението ,че пистачото е с 99% паста от шам фъстък. Тъй като пистачото е един от критериите,по който оценявам джелатериите, реших да опитам,макар и леко предубеден ,че няма да ми хареса. Трудно се намира хубаво пистачо.Опитах и останах изумен!Не можех да повярвам и опитах пак. Беше уникално! Празник за сетивата!Ани опита маскарпоне със смокиня и също остана впечатлена.Реших да напиша малко повече за тях, затова на другия ден отидохме отново.

Complimenti - coffee & desserts
Кафе Комплименти-Пловдив Complimenti – coffee & desserts

Complimenti – coffee & desserts се намира а Капана на адрес ул. „Евлоги Георгиев“ 3. Web site :http://complimenti.bg/ Заведението разполага с 30 места навън и 28 места вътре.Чисто ,добре климатизирано и обзаведено с вкус и усет към детайла.Много светло и просторно.

Кафе Комплименти-Пловдив
Кафе Комплименти-Пловдив

Кафе Комплименти-Пловдив
Кафе Комплименти-Пловдив

Кафе Комплименти-Пловдив
Кафе Комплименти-Пловдив

Кафе Комплименти-Пловдив

Кафе Комплименти-Пловдив

Работят с кафе Illy.Предлагат алкохолни и безалкохолни напитки,торти и сладоледи собствено производство,домашни бисквити и соленки,също собствено производство.Акцентирам върху „собствено производство“ защото всичко е много вкусно и прясно приготвено.За производството на сладоледа ползват мляко от ферма Недко Митев .

Маскарпоне със смокиня и Пистачо в Кафе Комплименти-Пловдив
Маскарпоне със смокиня и Пистачо в Кафе Комплименти-Пловдив

Според нас това е една от най-добрите сладкарници в Пловдив.За тях всеки клиет е важен и имат лично отношение.Нещата са вкусни и домашно приготвени с голямо старание и любов.Андриана и Митко работят сериозно,влагат сърце и душа във всичко,което правят.Пожелаваме им успех !

Накрая искам да благодаря на милите дами от шивашкото ателие,които ни ушиха чудесни калъфки за възглавниците .Никъде нямаше нашия размер.Благодаря Ви дами! Бяхте страхотни !

Това е всичко ,приятели! До скоро ! 🙂

#traveluser

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.