Керамоти-на плаж по гръцки

Здравейте ,приятели! Лято е,време е за слънце,въздух и море! От години искаме да пробваме как е морето в Гърция.След кратко проучване на възможностите, се колебаем между Керамоти и остров Тасос. Задълбоченото проучване ни насочва към Керамоти.По-добри и по големи плажове и липса на оси, за каквито прочетохме в информацията за Тасос. Предпочетохме комарите на Керамоти! Когато тръгнахме ,искахме да получим някаква информация за курорта ,но попаднахме на многократно копирани статии,които ни насочваха към места за настаняване и хранене.Няма да ги коментираме ! Ще споделя нашите впечатления от мястото.Тук сме за първи път . Обикновено не почиваме в Гърция,затова ,ако сте експерти по темата,моля, бъдете снизходителни към скромното ми писание.

Как ходихме ние на плаж по гръцки !

Пристигане и настаняване

Пристигаме в Керамоти около 13 ч. Намираме лесно квартирата,накрая на града е ,но е много тихо и спокойно местенце .Толкова тихо,че се чува само жуженето на комарите.Точно това искахме (става дума за тишината ,а не за жуженето на комарите )! Посреща ни добра и гостоприемна хазяйка ! Тя говори гръцки и немски ,ние български и английски .Разбираме се чудесно на международния език на жестовете и ръкомахането ! Няма проблем с комуникацията ! Сутрин ни будят само песните на птиците и жизнерадостното кукуригане на петел..Мястото има всички удобства за едно отлично изкарване на отпуската.Хигиената е на отлично ниво,затова ще ги препоръчам безплатно – Petrino Studios,Keramoti ! Повече за тях вижте на сайта им- Petrino Studios Спокойно може да паркирате автомобила си на голямата поляна пред сградата.Има достатъчно място и е безплатно (към юли месец 2022г.) От квартирата до най-далечния плаж разстоянието е 1,5 км.

Petrino Studios,Keramoti
Petrino Studios,Keramoti
Petrino Studios,Keramoti

Първата ни задача е да разгледаме градчето и да уточним къде ще плажуваме ! Естествено, за да сме бързи ,яхваме колелетата и се впускаме в обиколка на курорта ! Към 14 часа от тази част на годината слънцето е убийствено , дори с поставено слънцезащитно мазило.Два часа по-късно вече имаме проблем, Ани е с жестоко изгорял гръб ! По-добре се крийте на сянка между 14 и 17 !

Като нови в гръцката плажна култура имаме и друг проблем ! Постоянно слушаме и четем как отиваш на плаж,сядаш под чадъра,плащаш кафе,фрапе или нещо друго и се наслаждаваш на живота . Първоначално изобщо не открихме такива места ! Явно трябваше да си купим чадър и да се възползваме от огромната безплатна плажна ивица (кой луд тръгва за Гърция без чадър ,освен ако никога не е почивал там и слуша само хорските приказки ?) ! Решаваме обаче,че все пак ще проявим твърдост и стабилна политическа линия и ще си намерим плаж с платени чадъри (под формата на консумация ) ! Започваме анкета сред случайно преминаващите българи . Като крайна информация на нашите изисквания отговарят три места .

Паралия бийч бар

Паралия бийч бар -03-07-2022 г.

Първото е Паралия бийч бар,най-старият плажен бар в района.Мястото е чудесно за млади хора,който обичат силната музика и изключително концентрираната социална среда (разбирайте много хора,липса на място ,близко поставени един до друг чадъри и липса на въздух) . Така го виждаме ние,но не казвам,че е лошо .Просто е въпрос на усещане за живота!За много други е отлично ,щом плажът е пълен.

Ammos Beach Bar – Плаж Амос

Ammos Beach-Плаж Амос
Ammos Beach-Плаж Амос

Втората възможност е Ammos Beach Bar . Намира се съвсем близо до Паралия бийч бар,като реално са на една и съща плажна ивица с изглед към остров Тасос .Тук нещата са по-различни.Няма силна музика и близко разположени чадъри и нещата изглеждат много добре от наша гледна точка.Има въздух и простор.

Ammos Beach-Плаж Амос

Единственото ни съображение ,което ни отказа от този плаж е ,че има повече вълнение.Морето не е спокойно и бистро с кристално чиста вода ,а е по-мътно и напомня на повечето български курорти.

Плажът на Керамоти с изглед към остров Тасос-морето е по-бурно,има вълни и водата е мътна
Плажът на Керамоти с изглед към остров Тасос – тази гледка ни насочи към други плажове!

След като и тази опция отпада ,проверяваме третата възможност,която май е и последна .

Гръцки ресторант „Кафене Егейско море“ – Cafe Aigaion

Мястото се нарича Cafe Aigaion ,според Гугъл „Гръцки ресторант „Кафене Егейско море“ и се намира на края на крайбрежната улица,точно след таверна Гларус.Понеже трудно ще прочетете името му,търсете тъмно синьо кафене със стойки за връзване на велосипеди отпред .На голям бял правоъгълник е изписано името на кафенето .По снимката ще се ориентирате.

Cafe Aigaion

Влизаме да го разгледаме и оставаме доволни.Музиката е с нормална сила ,чадърите имат социално отстояние, а морето е чисто и гладко като стъкло. Плажът е с изглед към фериботното пристанище и е в затворената част на залива.Морето е тихо и спокойно.Водата е бистра и се вижда всяка песъчинка .

Cafe Aigaion Beach
Cafe Aigaion Beach
Cafe Aigaion Beach
Cafe Aigaion Beach на залез
Cafe Aigaion Beach Керамоти на залез
Cafe Aigaion Beach – Съоръжение за влизане в морето на хора в неравностойно положение
Cafe Aigaion Beach – Съоръжение за влизане в морето на хора в неравностойно положение

Единствените вълнички,които се появяват, са от преминаващите фериботи. Това е нашето място! За около 7 евро (към дата 05.07.22г. ) получавате две кафета или фрапета и никой повече не Ви закача за пари.Може да ползвате чадъра цял ден ! Никой не Ви ограничава да си поръчате и още храна и напитки!

Cafe Aigaion Beach-фрапе и минерална вода

Плажът Амоглоса,Керамоти

Накрая ,но не на последно място, добавям и един от безплатните плажове в Керамоти – плажът Амоглоса.Плажът се намира на пясъчната коса .

Плажът Амоглоса,Керамоти
Плажът Амоглоса,Керамоти-сниман от ферибота за Тасос
Плажът Амоглоса,Керамоти-сниман от ферибота за Тасос
Плажът Амоглоса,Керамоти-сниман от ферибота за Тасос

Водата е кристално чиста,на места обаче изведнъж става дълбока, така че – бъдете внимателни! Трябва Ви само чадър и може да се настаните на плажа.През уикендите туристопотока се увеличава и може да няма места,но през седмицата е доста спокойно.Горещо препоръчваме да го посетите. Дори да сте си забравили чадъра,може да си купите от Керамоти на цени като в България.

Плажът Амоглоса,Керамоти-това търсехме в Гърция
Плажът Амоглоса,Керамоти-мястото е красиво и чисто

И да използвам момента,че сте разсеяни и да пласирам една панорамна снимка от пристанището на Керамоти.Харесва ми ,а няма къде да я сложа. Моля да ми простите това своеволие !

Пристанището на Керамоти-снимано от ферибота за Тасос

Къде да хапнем в Керамоти ?

Следващата ни задача е да обследваме местата за хранене, за да получим най-доброто и да го препоръчаме на Вас ! Започваме с препоръчаните на други места таверни и най-вероятно ще завършим с тях.Избора на места за хранене не е особено голям.

Важно е да отбележа,че сравненията и коментарите по-долу,се базират изцяло на личния ни вкус и усещане за местата като потребители .Вашият вкус или усещания можа да са съвсем различни !

Таверна „При Братята“,Керамоти

Таверна „При Братята“,Керамоти

Първата ни спирка е таверна Sta Adelfia /При Братята/ . Намира се на крайбрежната улица в дългата редица от магазинчета,кафета ,пекарни от лявата страна, малко след фериботите. Средната оценка на заведението според отзивите в Гугъл е 4,4. Има доста препоръки от българи ,който са летували в Керамоти и са се хранили тук. Персоналът говори български,което е един от плюсовете.Според прочетено в друг блог ,съпругата на собственика е българка и затова са наясно с езика.Друго сериозно предимство на таверната са ниските цени.Тук искам да отворя една скоба.Ниски или по-ниски цени? Вкусна храна или разумен компромис ? Всичко е въпрос на Ваше желание ! Ако разлика от 2-3 евро на порция е важна разлика за Вас,насладете се на ниските цени! Ако нямате финансов проблем,насладете се на по-вкусната храна! При Братята храната е вкусна.Не бих я нарекъл невероятно вкусна или върхът, както някои други хора пишат в отзивите си. Но не е и лоша.Собственикът е усмихнат и гостоприемен.Персоналът е учтив.Бяхме посрещнати добре.Обстановката е без особени претенции.Мисля,че съвсем точно отговаря на ценовия си клас .

Таверна „При Братята“- Гръцка салата
Таверна“При Братята“ ,Керамоти- Тиквички по гръцки
Таверна“При Братята“ ,Керамоти-Октопод

Ресторант Гларос ,Керамоти

Рибен ресторант Гларус-Керамоти

На следващата вечер посещаваме ресторант „Гларос“-Γλάρος, Κεραμωτή. Средната оценка в Гугъл е 4,5 . Само една десета повече от „При Братята“! Ако не си направите предварително резервация,рискувате да останете без маса ! Посещаемостта е голяма,особено вечер след 19ч.

Намира се накрая на крайбрежната улица ,веднага след хотел Караянис. Кухнята е от лявата страна на улицата,а масите са от дясната.Някои от масите са толкова близо до морето,че може да си натопите краката (ако краката Ви са дълги 5 метра ).Моля, ако сте по-темпераментни водачи и обичате екстремните скорости,карайте внимателно в тази зона,за да не прегазите Яни (собственикът на ресторанта),който снове между кухнята и ресторанта с претоварена табла с храна !

Обстановката е по-различна от „При Братята“ – заведението е на самия морски бряг!Предимство е ,че тук Ви носят покривки за еднократна употреба и сте винаги „на чисто“.Макар и с добре разпределени задължения, обслужването е бавно.Ако се оплаквате от обслужването в България – елате в Керамоти ! Тук бавността е повсеместна !

Обслужването в Таверна Гларос-Керамоти

За конкретното място-първо идва човек да Ви попита искате ли нещо за пиене,след това Ви носят задължителните вода и хляб,както и меню.След известно време се появява и Яни,който единствено взема поръчки за храна.Добрата новина е ,че Яни поназнайва български и ще Ви даде подробна информация за храната и пресните риби за деня .Опитайте се да сте изчерпателни в поръчките си,защото да поръчате нещо допълнително е истинско чакане ! Всички реагират на ръкомаханията Ви и Ви се усмихват мило,но никой не идва,докато не се появи Яни,лично.Същото важи и за сметката.Трябва да се въоръжите с търпение.Сметката няма да Ви шокира !Малко по-скъпо е от другите места за хранене,но удоволствието от вкусната храна компенсира всичко .Тук някой ще попита,колко по-скъпо все пак ? Около 2 евро в салатите и около 2-3 евро в основните ястия. Не във всички обаче,само в някои. Общата разлика в сметката спрямо друго място в Керамоти ще Ви излезе между 5 и 10 евро.

Храната в Таверна Гларос-Керамоти

След като бях строг ,но справедлив към обслужването и цените ,преминавам към храната ! Ще я опиша накратко като разнообразна ,вкусна ,сочна ,ароматна и топяща се в устата ! Хората тук разбират от приготвяне на риба и морски дарове ! Според местните жители това е най-добрия рибен ресторант в Керамоти .Изобилие от пресни риби,октоподи ,калмари,морски език,миди и……. няма да изброявам повече! Ще прочетете всичко в менюто ,което е на гръцки и български ! Силно препоръчвам салатата патладжан,морския език,панираните миди ,октопода,сафрида ,лаврака,барбуна и маринованите миди в тиган. Всичко това е лично опитано и невероятно вкусно!

Таверна Гларос Керамоти-Гръцка салата
Таверна Гларос Керамоти-Салата Патладжан
Таверна Гларос Керамоти-Тиквички по гръцки
Гръцка мусака-Таверна Гларос Керамоти
Таверна Гларос Керамоти-Миди на тиган
Таверна Гларос Керамоти-Октопод
Таверна Гларос Керамоти-Панирани миди
Таверна Гларос Керамоти-Сафрид
Таверна Гларос Керамоти-Лаврак
Таверна Гларос Керамоти-Морски език
Таверна Гларос Керамоти

Финални размисли за храната

В курорта има доста места за хранене,но ние проверихме две от най-препоръчваните.И в двете храната е много добра с малка разлика в цените.Първата вечер посетихме таверна „При Братята“,втората вечер отидохме в ресторант „Гларос“ и се хранихме там всяка вечер до края на престоя ни в курорта.Нашата лична препоръка е за таверна „Гларос“. В Керамоти има и няколко хранителни магазина,които са добре заредени и дори да не ходите на ресторант,няма да останете гладни.Пекарната срещу фериботите,която ни препоръчаха, ни разочарова.Сервираха ни някакви престояли сладкиши,които развалиха удоволствието от вкусната вечеря в „Гларос“.За да сме коректни, ще кажа,че след като видяха ,че не сме доволни,хората предложиха да ни компенсират с нещо друго от витрината,но ние отказахме. Хубаво еспресо,да не говорим за specialty coffee, също не намерихме никъде ,но може смело да пиете гръцко кафе и фрапе.Гърците са майстори на това.

Финални размисли за плажа

Трябва да ги направя ,за да мога да оправдая заглавието. Според нас всички плажове в Керамоти са хубави.Вълнението и по-мътната вода на морето на плажовете откъм остров Тасос може да са били само временно явление и вече да са се оправили.Все пак,препоръчаният от нас „платен“ плаж е Cafe Aigaion Beach.Плажът ,на който останаха сърцата ни и освен това е безплатен, е Амоглоса !Ако имате чадъри и не Ви мързи да ходите, това е Вашето място.Може да идете и с кола почти до самото място.Мен лично ме натъжава гледката на струпани автомобили на това красиво място!Не е толкова далеч за пеша или велосипед !

Ферибот от Керамоти до Тасос

Пантофката – както го наричат в Гърция

Ако сте решили да отскочите до остров Тасос,Керамоти е отлична начална точка. Има фериботи на около половин час (за повече подробности вижте разписанието на фериботите тук ). Цената за стандартен автомобил е около 25 евро,за възрастни 5 евро и за велосипеди 3 евро (към 01.07.2022г.). Пътуването продължава около 35-40 минути ,като през цялото време сте съпровождани от ято гладни гларуси.Ако искате да се забавлявате ,може да се опитате да ги храните „От ръка“. Доста е атрактивно ,но не твърдя,че е безопасно!Гларусите внимателно и пррецизно взимат храната от ръката Ви,но винаги може да станат грешки.Това забавление е изцяло на Ваша отговорност !

Вижте кратък клип от пътуването до Тасос тук !

Ще се радваме,ако изразите Вашето мнение в коментарите,както и да допълните интересни места,мнения и съвети! Пожелаваме Ви хубаво лято,приятна почивка и много забавления в Керамоти !

#traveluser

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.