Родопската теснолинейка -„С хорá и песни край релсите тесни”

Честит юбилей на теснолинейката ! Нека ни радва още дълги години!

Пътуването с Родопската теснолинейка е едно прекрасно приключение ,което бихме пожелали на всеки.Красотата на маршрута,тесните релси,старите локомотиви и усещането за история и традиции придават очарование на пътуването ,а приятните емоции ще Ви съпътстват през цялото време!

Четвърти национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката – гара Аврамово

Съборът „С хорá и песни край релсите тесни” се провежда на 14.08.2021 година ,събота, на най-високата гара на Балканския полуостров – Аврамово.Ние пътуваме с теснолинейката и ще се опитаме да Ви представим събитието в снимки ! Тръгваме от гара Септември в 10,45ч.

Влакчето

Юбилейната теснолинейка е смесена композиция от дизелов локомотив,три пътнически вагона ,два товарни вагона и вагон-бистро (или бюфет,както го наричахме в близкото минало) .Класическа композиция за влакчето преди да бъде спряно товарното движение по линията.

Пътуването

Тръгваме по разписание в 10,45ч.Настройваме снимачната техника в очакване на красиви гледки.Изправени сме пред предизвикателството да заснемем цялото пътуване с мобилни телефони.Прозорците са отворени ,но денят е доста горещ и леко хладния полъх приятно ни освежава.Спираме за около 5 минути на Варвара и продължаваме към Цепина.Гледките не закъсняват.

Дом-музей на теснолинейката

Около 11,20ч. пристигаме на гара Цепина.Разполагаме с 20 минути да разгледаме музея на теснолинейката.Интересни снимки от самото начало на строежа и експлоатацията на теснолинейката и кабинет на ръководител-движение от едно време може да видите в музея.Повече подробности и работно време може да видите тук : Дом-музей на теснолинейката

Дом -музей на теснолинейката
Дом -музей на теснолинейката
Дом -музей на теснолинейката
Дом – музей на теснолинейката
Дом -музей на теснолинейката
Дом -музей на теснолинейката
Дом -музей на теснолинейката

Велинград

Приключваме разглеждането на музея в 11.40ч. и продължаваме с красивите гледки в посока Велинград!

Велинград

В 12,30ч. пристигаме в СПА столицата на Балканите-Велинград .Имаме 10 минути престой за разглеждане на града и опресняване на водните запаси .Защото във Велинград водата е най-лековита !

Гара Велинград

Пълним бутилката с лековита водичка и се качваме във влака.Панорамната обиколка на града остава за друг път.За 10 минути -толкова !

Продължаваме към Аврамово,а гледките са все така красиви. Качваме надморското равнище и преобладава повече иглолистна растителност .

Спираме на гара Цветино в 13,10ч. за да изчакаме пет минути преминаването на друг влак .За по-сигурно изчакваме 20 минути. Какво по-хубаво от това ?! Дишаме с пълни гърди чист планински въздух и се забавляваме със снимане на цветенца в градинката на гарата.

Гара Цветино

След преминаването на насрещния влак нищо повече не може да ни спре по пътя за гара Аврамово !

Гара Аврамово

Пристигаме на най-високата гара на Балканите в 14,10ч.Аврамово до 1983 г. се нарича Аврамови колиби.Намираме се на 1267 метра надморска височина.Обнадеждаващо е ,че все още дишаме свободно ,без кислородни апарати (За хората без чувство за хумор : Тук трябва да се смеете ! )!

Гара Аврамово –1267 метра надморска височина.

Ако някой се опита да Ви убеди,че гара Аврамово изглежда по този начин,не му вярвайте ! По-скоро го попитайте дали не е прекалил с Пиринско светло пиво !

Местността е огласена от родопска каба гайда .В съчетание с красотата и величието на планината,гайдата придава магичен елемент и ни изпълва с национална гордост! Отвсякъде се носи аромат на пушек,печено на скара месо и иглолистни дървета. Хора в народни носии,гайдари и певци показват таланта си . Опашки от прегладнели посетители на събора се тълпят край скарите.На събор като на събор !Разполагаме с време до 15.30ч. да се насладим на тази родна картинка !

Участници във фолклорният събор
Участници във фолклорният събор
Гара Аврамово –1267 метра надморска височина.

Когато човек се забавлява ,времето минава неусетно.Часът е 15,45 и трябва да тръгваме обратно.Доволни сме от разходката ! Подишахме чист въздух,откъснахме се от големия град и се заредихме с положителна енергия !

На връщане спираме отново на няколко места, за да изчакаме насрещните влакове и в 18,35ч пристигаме на гара Септември.

Билети и цени

Цената на билета е 45 лева на човек.Тук искам да уточня,че цената на двупосочен билет от Септември до Добринище е около 11,70 лева .Не се притеснявайте, ако не можете да се включите в юбилейните пътувания! Ако сте двама, на цената на двупосочен билет на юбилейното влакче, ще добавите една нощувка в Добринище и ще се върнете на другия ден с редовните влакове.Юбилейното пътуване не Ви дава нищо повече от стандартното, с тази разлика ,че пътувате до Аврамово и се връщате на същия ден .Другото е ,че спирате за 20 минути на гара Цепина да разгледате Музея на теснолинейката. Бонусът при нас е ,че видяхме част от събора на Аврамово.Това обаче важи само за нашата дата! Другите атракционни пътешественици през месеца нямат да имат това щастие.Не ни разбирайте погрешно ! Много харесваме влакчето и обичаме да пътуваме с него ,но …за 45 лева можеше да измислят нещо допълнително !Не усетихме разликата между „стандартното “ и „юбилейното“ пътуване ,освен в цената.Може би имаме прекалено високи изисквания към БДЖ… Иначе, влакчето е страхотно изживяване !!!

Снимки: Борислав Данов и Анна Спасова

#traveluser

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.